BDDK Tarafından Belirlenen Kara Liste Nedir?

Kara liste nedir? Sorusu son zamanlarda kredi kartı alan ve oluşan borcu ödeyemeyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Banka Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen kara liste özellik borcunu sadık bir şekilde ödemeyenler için belirlenen bir sistemdir.

Kredi başvurusu kapsamında çok kilit bir rol oynayan kara liste, kimi zaman ihtiyaç sahiplerini de zora sokabiliyor. Bu durum da akıllara direkt olarak kara listeden nasıl çıkılır sorusunu getiriyor. Eğer daha önce kara listeye girdiyseniz bu durumda bazı planlarınızı da ertelemeniz gerekebilir. Kredi kartı kara liste ve diğer tüm kredi türleri üzerinden kara listenin önemini yazımızda bulabilirsiniz.

Kara Liste Nedir?

Kredi kartı veya kredi başvurusu yapan kişilerin işlemlerinin tamamı bankalar tarafından kaydedilecektir. Kredi Kayıt Büroları, kredi işlemlerini, ödemelerinizi ya da geciktirmelerinizi tamamen kayıt altında tutmakla görevlidir. Eğer kredi ödemelerinde birden fazla aksama veya ödemeyi atlama gibi durumlar olursa bu durumda kara listeye girme oranınız artacaktır.

Reklam

Kredi kartı kara liste işlemi de son ödeme tarihinden daha sonraki süreçte ödeme yapılmaması durumunda işleme alınmaktadır. Buna bağlı olarak son ödeme tarihinden sonra 90 güne kadar ödeme yapılmaması kapsamında yasal işleme de tabi kalınabilir. Bu işlemlerin dikkate alınmaması durumunda haciz ya da icra kararı da çıkartılabilir.

Bu gibi bir süreçte ödeme yapmış olsanız dahi kredi notunuz direkt olarak düşürülecektir. Kredi notunun düşürülmesi kara listeye girme oranını da daha ileriye çekecektir.

Kara Listeye Neden Gireriz?

Kara listeye neden girildiği kredi kartı kullanıcıları tarafından bilinmemektedir. Bunun asıl nedeni bankaların kredi verirken bu durumu önceden belirtmemesidir.

Bankalar tarafından belirlenen prosedürlerin sorunsuz şekilde işlenmesi için tüm finans kuruluşlarını kapsayan yasal kurallar bulunmaktadır.

Tüketici Kredisi Sözleşmesi kapsamında 2015 Mayıs ayında bir yönetmelik oluşturulmaktadır. Yönetmeliğin 18. Maddesine göre kişi en az iki taksitini geciktirmiş ya da ödememeye devam ediyorsa hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Yasal işlem uygulanmadan önce kişiye 30 günlük bir süre tanınır. Borcun yapılandırılması noktasında şans verilir. Ancak tüm bunlar işe yaramaz olursa kara listeye alınma ihtimali de yaşanır.

Kara Listeye Alınmasının Hata Olduğunu Düşünenler Ne Yapmalı?

Kara listeye alınma durumu bazı zamanlar yanlışlıkla da olabiliyor, özellikle ödeme işlemini son güne bırakanlar bu durumu çokça kez yaşayabiliyor.

Reklam
  • Kara listeye alınma durumunda herhangi bir hata varsa ve bu kanıtlanabiliyor ise yasal yollara başvurulabilir.
  • İlk olarak ilgili banka ile iletişime geçilerek durum değerlendirmesi yapılması en sağlıklı işlemlerden birisidir.
  • Ancak durum bu şekilde çözülemiyor olsa da yasal bir şekilde de hak aranabilir.

Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Kara listeye giren kişilerin listeden çıkma açısından adım atması gereken bazı adımlar da olabiliyor. Ancak yine de belli bir süre beklemeniz gerekebiliyor. Bu süreç bankaların inisiyatiflerine göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak burada belirlenen ortalama süre 5 sene olarak kabul ediliyor.

Kara listeden nasıl çıkılır sorusuna verilebilecek bir yanıt olarak yasal takibe düşen ödemelerinizi yapmanız hatta bu durumda bir müddet beklemeniz yanıtı verilebilir. Aynı zamanda bu kapsamda ödemelerinizi yaptıktan sonra borcu yoktur ibaresinin bulunduğu resmi bir belge alarak da listeden çıkabilirsiniz.

Bu aslında kredi almış olduğunuz bankanın hizmetinden faydalanmış olduğunuz bankaların inisiyatifindedir. Kara listeden tamamen çıkmış olsanız bile kredi geçmişiniz bankalar tarafından görülebilmektedir. Bu durum ileriki dönemlerde kredi işlemlerine başlarken sorun yaratabilir. Bu durumda sunulabilecek en iyi tavsiye, kara listeye düşmeden ödemeleri yapmaya gayret göstermek olacaktır.

Kara Listede Olana Kredi Kartı Verilir mi?

Bir diğer merak edilen soru da kara listede olan kişiye kredi kartı verilir mi? sorusudur.

  • Kişinin kara listeye girme durumu tüm banka sistemlerinde listelenir. A bankasında kara listeye girmiş olan kişi B veya C bankası için de kara listededir.
  • Bu gibi durumlarda kişinin kredi kartı alması ya da geri ödeme halinde yeterli bakiyesinin olmayacağı bilinir. Bu durum için yüksek limitli kredi kartları verilmez.
  • Kara listede olan kişilere kimi hallerde düşük limit içeren kredi kart tutarı verilmektedir.

Kara Listede Olana Banka Kredi Verir Mi?

Kara listede olan kişilerin bir diğer merak ettiği soru da kara listede olana banka kredi verir mi? sorusudur.

  • Bankalar kimi zaman bu gibi durumlarda af uygulayabilir. Bu tip hallerde kara listede bulunan kişiler kredi çekme hakkını elde eder.
  • Vatandaşların daha fazla zor durumda kalmaması adına kara listeden çıkma işleminin kolaylaşması için kredi verilebilir.
  • Kredi tutarları bazen çok yüksek oranlarda değildir. Aylık gelire bağlı olarak bir hesaplama yapılarak kredi oluşturulabilir.
  • Kişi ilgili krediyi ihtiyaç kredisi başlığı altında alabilir.
  • Merkez Bankası’nın kara listesinde bulunsanız bile bazı bankalar kişinin mağduriyetinin giderilmesi adına kredi verebilir.

Listeden Çıktıktan Sonra Ne Yapmak Gerekir?

Kara liste nedir sorusuna yukarıda gereken tüm cevapları verdik. Eğer böyle bir olayla karşı karşıya kaldıysanız listeden çıkma işleminden sonraki süreçte de daha dikkatli olmalısınız. Eğer yeniden bir kredi kartı veya kredi borcu altına girmek istiyorsanız da özen göstermeniz gereken bazı unsurlar olacaktır. Bu süreçte size en uygun banka ile çalışmanız daha iyi olacaktır.

Sabit bir maaş geliriniz bulunuyorsa kredi başvurusu yaparken maaşınızın yatmış olduğu bankayı kullanabilirsiniz. Ne kadar kredi geçmişinizde kara liste olsa da maaşınız o banka için garanti sağlayacaktır.

Bunun dışında başvuruda bulunduğunuz kredi onaylandıysa bundan sonraki süreçlerde de ödemenizi düzene koymanız halinde kredi notunuz da yükselecektir. Kredi notunuzun yeniden yükselmesi de gelecekte de kredi taleplerinizi olumlu yönde etkilemiş olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Borcunu Ödeyen Hemen Kara Listeden Çıkar mı?

Banka tarafından belirlenen kullanıcılar borçlarını ödeyemedikleri için kara listeye dahil edilirler. İlgili borcun tamamen kapatılması durumunda kara listeden çıkarılma işlemi daha kolay bir şekilde gerçekleşir.

Borcunu ödeyen kişiler kara listeden çıkması durumunda bilgilendirme şöyledir:

Kara listede bulunan kişiler borçlarını tamamen ödedikleri noktada taraflarına bir ibraname sunulmaktadır. Bu şekilde de borcun kapandığına dair bildiri elde edilmiş olur.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından aylık olarak üyelerin bildirimi sunulur. İlgili prosedürlerin halledilmesinden sonra borcunu ödeyen kişilerin kara listeden çıkması daha kolay bir şekilde sağlanır.

Kara Listede Olan Kişinin Evine İcra Gelir mi?

Kara listede bulunan kişiler için bu borç yapılandırılır ve ödenmesi için de belli bir fırsat sunulur. Belirli bir süre borcun ödenmesi beklenir. Banka ilgili tüm yolları denemesinin ardından son olarak icraya gidebilir.

Kara listede olanın evine icra gelmesi şu şekildedir:

  • Kişi borcunu ödememe durumunu ısrarla sürdürüyorsa;
  • Bu icranın nedeni çekilen kredinin ödenmemesi, banka dışında başka bir kurumdan borç alınması gibi durumlarda ilgili borç ödenmezse icra yolu ile temini sağlanır.
  • Banka borçluya 90 günlük bir zaman dilimi sunar. Kişi bu süreçte borcunu ödeyemezse haciz işlemleri başlatılır.

Eğer borçlu kişi herhangi bir maaş alıyorsa kişiden borcu bu şekilde alınır eğer bu şekilde de ödeme yapmıyorsa kişiye icra uygulanır.

 

Bir yanıt yazın