Son zamanlarda merak edilen sorulardan birisi de kredi kartı asgari ödeme tutarı nedir sorusudur. Özellikle asgari ödeme ile normal ödemeyi karıştıran kişiler için bu konu çok önemlidir. Kredi kartının limitinden her ay yüzde 20’si ile yüzde 40’ı içinde ödenmesi zorunluluk koşulan tutarlarından biridir.
Bankadan kredi kartı aldığınız zaman aylık gelirinize göre belli bir limit tanınıyor ve bu limit harcandığı zaman, her ay limitin en az yüzde 20 ile en fazla yüzde 40’ı o ay içerisinde ödenmesi gerekiyor, aksi halde kredi notunuz düşüyor ve buna bağlı olarak gecikme faizi ödemeye başlıyorsunuz.
Kredi kartı asgari ödeme tutarlarının mutlaka o ay içinde ödenmesi gerekiyor, peki kredi kartı asgari ödeme tutarı nasıl öğrenilir? Kredi kartı asgari ödeme tutarı nasıl belirleniyor? Tüm soruları bu yazımızda ele alıyoruz.
Kredi Kartı Asgari Ödeme Limiti
Bu konuyu daha açıkça ifade edecek olursak 5 bin liradan oluşan bir kredi kartınız var ve bu ay hepsini harcadınız. Toplamda da 5 bin liralık bir borç oluştu. Bu gibi durumda kredi kartını alalı bir yıl olduysa o ay içinde en az bin lira ödeme yapmanız gerekir,
Aksi hallerde borcunuza gecikme faizi işler ve kredi notunuz da düşmeye başlar. Kredi kartını alalı bir sene olmadıysa 5 bin liralık harcamanın sonunda 1500 lira veya 2000 lira borcu o ay içerisinde ödeme yapmanız gerekir. Kredi kartı asgari ödeme limiti, kartı alma işleminden sonra bir yıl sonra düşer ve rahat rahat harcamaya başlarsınız.
Asgari Ödeme Tutarı Ödenmezse Ne Olur?
Kredi kartının asgari ödeme tutarını ödemediğiniz zaman, ödemediğiniz bölüm için gecikme faizi ödersiniz ve bu oran da yaklaşık yüzde 1,75’tir. Fakat kredi kartının asgari ödeme tutarını ödemiş olsanız dahi, ödemediğiniz diğer kısım da akdi faiz işlemeye devam eder. Akdi faiz oranı 1,40’tır.
5000 lira limiti olan kredi kartının 1000 lira olan asgari ödeme tutarına hiç ödeme yapmadıysanız, 1000 lira için gecikme faizi (1,75) kalan kısma daha çok 4000 liraya akdi faiz (1,40) işler. Sonuç olarak ayın sonunda da borcunuz 5,074 TL’ye ulaşır.
Eğer borcunuza yüksek faiz gelmesini istemiyorsanız, mutlaka vaktinde ödeme yapmak gerekir. Vaktinde ödeme yapmadığınız zaman ciddi anlamda faiz ödemesine maruz kalır ve kredi notunuzun düşmesine göz yummuş olursunuz. Kredi kartına uzun bir süre boyunca hiç ödeme yapmazsanız, maaşınıza haciz koyulur ve borçta bu şekilde tahsil edilir.
Ödeme yapmamaya devam edildiğinde, haciz işlemi kalkmaz ve her ay maaşınızın yüzde 20-25’ini bankaya ödemek zorunda kalmış olursunuz ve en önemlisi kara listeye girer beş yıl boyunca kredi alamazsınız.
Kredi Kartı Akdi Faiz ve Gecikme Faizi Nedir?
Kredi kartı kullanıcıların merak ettiği bir diğer soru da akdi faiz ve gecikme faizi nedir? Sorusudur. Akdi faiz, kredi kartlarından alınmakta olan, asgari ödeme yapıldıktan sonra kalan borçtan alınmakta olan faizdir.
Akdi faiz, gecikme faizine göre daha düşüktür, borcunuzun fazlasından kaynaklanan asgari ödeme tutarını öderseniz, borcunuz kapanana kadar sürekli akdi faiz ödemiş olursunuz. Kredi kartının asgari ödeme tutarı, limit üzerinden değil de dönem borcu üzerinden alındığından, sürekli asgari ödeme yapmış olsanız bile belli bir süre sonra borcu bitirirsiniz.
Gecikme faizi de ödenmeyen ya da kısmen ödenmeyen asgari ödeme tutarına uygulanır. Örnek verecek olursak 2000 lira asgari ödeme tutarında olan bir borca hiçbir ödeme yapılmazsa, 2000 liraya gecikme faizi eklenir. Gecikme faiz oranı her zaman akdi faizden daha yüksektir ve yıllık enflasyon oranına göre şekillenir.
Kredi Kartımın Limiti 3000 lira Olursa Ne Kadar Ödemem Gerekir?
Önemli olan kredi kartı limiti değil de ne kadar borcunuz olduğudur. Kredi kartı asgari ödeme tutarı, dönem borcuna göre ele alındığından ne kadar dönem borcunuz varsa o kadar asgari ödeme tutarı uygulanır. Eğer 3000 liranın tamamını harcamışsanız, ödeme yapmanız gereken asgari tutar 600 liradır. 2000 lira harcamışsanız bu ay 400 lira ödeme yapmanız gerekir.
10 bin lira kredi kartı borcunuz varsa bu ay ödemeniz gereken tutar en az 2 bin liradır. Taksitli işlemlerde limite eklenir ancak asgari ödemeye dahil edilmez.